Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 23 augusti 2018

1996 Cristian Senez Millésime

(75 % chardonnay, 25 % pinot noir)

22 juni 2018 (hemma)Det här är mitt första möte med Cristian Senez. Det lilla champagnehuset med säte i byn Fontette i Côte des Bar grundades 1973 av Cristian och Josette Senez. Idag är det dottern Angélique tillsammans med maken Frédéric som ansvarar för verksamheten. Man äger 21 hektar egna odlingar och producerar drygt 400 000 flaskor per år. Sortimentet består för närvarande av tolv olika champagner, två stilla röda viner, en ratafia och en marc.

Denna chardonnaydominerade millésime från det stora året 1996 görs utan malolaktisk jäsning. Det finns inget degorgeringsdatum angivet, men det känns helt klart som att det handlar om en sendegorgerad flaska. Gissningsvis blev den degorgerad runt 2015. Jag köpte den här via Systembolagets beställningssortiment i mars 2017. För närvarande finns årgång 2000 tillgänglig i samma kanal.

Champagnen dricks över två dagar. Den har en riktigt härlig doft, men smaken är dessvärre inte lika bra. Den känns obalanserad och klart burdus initialt, men lugnar ner sig efter en timmes tid. Dag två, efter ett dygn i kylen, är den bättre och mer balanserad. Slutsats: Det här är absolut inget dåligt bubbel, men det hade mått bra av något års ytterligare lagring! Synd att det fortfarande ska var så svårt för många producenter att ange degorgeringsdatum på flaskan…

Doft: Utvecklad och komplex. Först massor av tropisk frukt i form av mango, papaya och ananas. Efter hand uppstår lite brända toner med inslag av crème brûlée och rostat bröd. Senare gråpäron och äppelmos.

Smak: Utvecklad, frisk och torr. Klart bångstyrig till en början, men lugnar ner sig något efter en timme. Syrliga äpplen, citrus och citrusskal. En riktig syrabomb! Dag två har den lugnat ner sig ytterligare, bjuder på fruktigare toner och känns mer balanserad.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2019-2024

2 kommentarer:

 1. Fast, det finns en märkning på baksidesetiketten. Och, ev även på korken. I mitt fall på en 2002, står iofs 02/03-18 på etiketten, och 1901 på korken. Och, det står inte explicit att det är degdatum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det är inget som jag känner igen från min flaska. Det är ju hur som helst klart förvirrande med två datumliknande koder, men i ditt fall bör det rimligen vara den på korken som stämmer - om det nu inte betyder något helt annat vill säga!

   Radera