(52 % chardonnay, 48 %
pinot noir)
2 november 2017 (hemma)
2003 var en svår årgång
i Champagne. Frost på våren och ihållande hetta i augusti försvårade
förutsättningarna och många hus avstod följaktligen från att göra någon
årgångschampagne detta år. Henriot var ett av undantagen, men valde att endast ge
ut sin 2003:a på vissa utvalda marknader. Den släpptes exempelvis varken i Frankrike
eller i Sverige, varför många här verkar omedvetna om dess existens.
Henriot är tyvärr dåliga
på att upplysa om degorgeringsdatum. Men jag vet att dosagen uppgår till 10
g/l. Flaskan köpt på Leisner Wine i Köpenhamn i augusti 2017. Aktuell årgång
idag är 2006.
Det här är förvisso en
mycket bra champagne, men den visar samtidigt tydliga tecken på årgångens generella
begränsningar. Doften är riktigt härlig, men smaken känns något endimensionell.
Doft:
Brödig, rökig och utvecklad. Efter hand lite brända toner. Inslag av bokna äpplen,
honung och crème brûlée.
Smak: Utvecklad och fruktig smak av persika, citrus och mogna gula äpplen.
Smak: Utvecklad och fruktig smak av persika, citrus och mogna gula äpplen.
Betyg idag: 84
Sannolikt bäst: 2017-2021
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar