Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 25 december 2017

2003 Henriot Millésime

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

2 november 2017 (hemma)2003 var en svår årgång i Champagne. Frost på våren och ihållande hetta i augusti försvårade förutsättningarna och många hus avstod följaktligen från att göra någon årgångschampagne detta år. Henriot var ett av undantagen, men valde att endast ge ut sin 2003:a på vissa utvalda marknader. Den släpptes exempelvis varken i Frankrike eller i Sverige, varför många här verkar omedvetna om dess existens.

Henriot är tyvärr dåliga på att upplysa om degorgeringsdatum. Men jag vet att dosagen uppgår till 10 g/l. Flaskan köpt på Leisner Wine i Köpenhamn i augusti 2017. Aktuell årgång idag är 2006.

Det här är förvisso en mycket bra champagne, men den visar samtidigt tydliga tecken på årgångens generella begränsningar. Doften är riktigt härlig, men smaken känns något endimensionell.

Doft: Brödig, rökig och utvecklad. Efter hand lite brända toner. Inslag av bokna äpplen, honung och crème brûlée.

Smak: Utvecklad och fruktig smak av persika, citrus och mogna gula äpplen.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2017-2021

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar