Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 9 augusti 2021

1995 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires

(100 % chardonnay)

 

3 april 2021 (hemma)

 


 

Blanc des Millénaires 1995 är en champagne som släpptes löpande under många år. Det här är femte gången jag dricker den och trots mina fyra tidigare försök – och det faktum att champagnen trots allt hunnit uppnå viss ålder – är det bara vid ett tillfälle som jag fått uppleva en flaska som varit någorlunda utvecklad.

 

Mer information kring champagnen och mina tankar kring producentens oförmåga att skriva ut degorgeringsdatum hittar man i länkarna längre ner!

 

Till den här flaskan: Den har en, för mig, ny etikett! Istället för påklistrade tecken och logotyp, som gav ett oerhört stilrent och exklusivt utseende – åtminstone så länge bokstäverna satt kvar på rätt plats – har den här flaskan fått en genomskinlig etikett. Det är inte lika snyggt som tidigare, men ändå ganska elegant. Detta nya utseende talar hur som helt för att det här handlar om en (ännu) senare degorgering. Den tanken förstärks när flaskan väl är öppnad, för champagnen är klart trögstartad och känns fortfarande ung för sin ålder.

 

Den är fantastisk även idag, men det är samtidigt den svagaste flaskan jag druckit av denna champagne. Jag dricker den över två dagar.

 

Aktuell årgång idag är 2006.

 

Doft: Initialt klart diskret, men efter hand utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av citron, gröna och gula äpplen, hasselnötter, vaniljkex, mogna päron, lemoncurd, ostkant och smör. Dag två är champagnen mer utvecklad samtidigt som den bjuder på tydligt rostade toner med inslag av krut och lite gummi.

 

Smak: Frisk, torr, elegant, komplex och något utvecklad. Citron och diskreta gula äpplen får sällskap av tropisk frukt, päron och gräddkola. Hög syra, fin intensitet och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2022-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2014-10-11: 91

2019-01-03: 92

2019-03-24: 91

2019-05-04: 90

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar