Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 8 augusti 2021

2000 Charles Heidsieck Millésime La Collection Crayères

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

2 april 2021 (hemma)

 


 

I serien La Collection Crayères släpper Charles Heidsieck sedan några år tillbaka äldre årgångar av sin årgångschampagne och numera även äldre utgåvor av standardcuvéen Brut Réserve. Det som är speciellt med dessa flaskor är att de inte är nyligen degorgerade, utan tvärtom tillåtits få lång lagring på korken. Visst finns det fördelar med gamla champagner som förblir odegorgerade och därmed får mycket lång lagring på jästfällningen innan de säljs relativt nydegorgerade, men det är både charmigt och praktiskt med äldre årgångar som fått lång och trygg lagring hos producenten och som dessutom är färdiga att dricka direkt när man köper dem! Veuve Clicquot har för övrigt ett liknande tillvägagångssätt med sin Cave Privée-serie.

 


 

Jag har tidigare druckit 1989 Millésime La Collection Crayères och blev klart imponerad. Den här flaskan från årgång 2000 blev degorgerad 2012 och har därefter legat kvar i Charles Heidsiecks källare tills den släpptes till försäljning under 2020.

 

Den är mycket bra och väldigt spänstig och kommer helt klart att prestera fint i många år till! Den är bättre än min tidigare upplevelse av Millésime 2000, men inte lika bra som La Collection Crayères 1989.

 

Doft: Utvecklad, komplex och kryddig doft med rostade toner och påtaglig sälta. Inslag av krita, gummi, krut, gula äpplen, grapefrukt, vitpeppar, apelsin, rostat bröd, rostade nötter, lite honung samt mogna jordgubbar.

 

Smak: Utvecklad, fruktig och torr. Initialt med en lätt bitter citruston. Grapefrukt och gula äpplen får sällskap av apelsin och mogna röda bär. Bra balans och hygglig koncentration.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 

Mina intryck av den ursprungligt släppta Millésime 2000:

2015-09-26: 86

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar