Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 12 augusti 2021

Benoît Lahaye Brut Nature

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

 

7 april 2021 (hemma)

 


 

Den pinotdominerade Brut Nature från Benoît Lahaye görs på druvor från Bouzy (80 %) och Ambonnay (20 %). Champagnen är jäst på fat och den här utgåvan består till största delen av vin från 2010 med tillägg av reservvin från äldre årgångar. Andelen reservvin brukar vara runt 50 procent, men är alltså något lägre här. Flaskan blev degorgerad i januari 2014 utan dosage.

 

Det här ser ut som flytande guld! Och den är inte bara fin att titta på, utan mycket trevlig att dricka också. Den är fint utvecklad idag, men samtidigt ganska kompromisslös i sin strama stil.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, parfymerad och något oxiderad doft med viss sälta. Inslag av mogna äpplen, aprikos, körsbär, kex och krita. Vid högre temperatur dyker det även upp hasselnötter och en aning gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, elegant och mycket torr. Körsbär och mogna äpplen får sällskap av citron och lite blodgrape. Hög syra.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2015-05-15: 81(+)

2016-04-30: 85(+)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar