Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 29 oktober 2020

2005 Bérêche Le Cran

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

2 maj 2020 (hemma)

 


 

Le Cran är ett väldigt vackert vin. Så skrev jag för fem år sedan om en väldigt ung 2006:a. Den beskrivningen skulle kunna återvinnas nu när jag dricker 2005:an, även om den som väntat är betydligt mer utvecklad. Att den dricks från magnum gör det inte ett dugg sämre!

 

Druvorna till den här champagnen kommer från vingårdarna La Vigne Saint Jean och Les Hautes Plantes i producentens hemby Ludes. Den är jäst på fat, varav 5 % nya, har en dosage på 2 g/l och blev degorgerad i mars 2012. Det här är den andra årgången av Le Cran. Den första var 2004, som för övrigt benämndes Instant Le Cran (ett namn som även finns med på baksidan av den här flaskan – se nedan). Aktuell årgång idag är 2012.

 

Det här är en fantastisk champagne! Kraftfull, men samtidigt sofistikerad och otroligt elegant. Trots att det inte är en druvren chardonnay ger den mig faktiskt lite Chablisvibbar. Tänk utvecklad Raveneau med bubblor, typ.

 


 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, mineralisk, rökig, något kryddig, något jordig och aningen oxiderad doft med påtaglig sälta och viss fatkaraktär. Inslag av gula äpplen, piptobak, krita, tomat, honung, nybakad brioche, citron, smör, lakrits och jordgubbar.

 

Smak: Utvecklad, koncentrerad, fruktig, frisk, torr och något oxiderad. Ren och elegant! Persika, citrus och krita samsas med röda äpplen, aprikos och tomat och till slut även lite jordgubbar Lång och mycket torr eftersmak med en angenäm och subtil eldighet. Syran är påtaglig, men champagnen känns perfekt balanserad!

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2018-2024

 


 

Handskrivna detaljer är alltid ett härligt tecken på småskalig produktion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar