Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 30 december 2019

1990 La Grande Dame

(61 % pinot noir, 39 % chardonnay)

31 augusti 2019 (hos Marina)Den sista flaskan i den sista flighten i sommarens Veuve Clicquot-provning och en mycket passande final! Det här är en fullständigt bedårande champagne, som jag haft förmånen att dricka en gång tidigare, och den presterar fortfarande på topp utan minsta tecken till trötthet.

Doft: Mogen och fruktig doft med inslag av mogna äpplen, smör, brioche, mandlar och persika.

Smak: Utvecklad, torr och kryddig smak med en lätt bitter ton. Persika, mineral, mogna äpplen och persikokärna. Hög årgångstypisk syra.

Betyg idag: 93

Sannolikt bäst: 2015-2022

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Den avslutande flighten:Ansvarig vinmakare, chef de caves, för dessa tre champagner var Jacques Péters, legendarisk källarmästare och för övrigt farbror till Rodolphe Péters som driver Pierre Péters i Les Mesnil-sur-Oger. Som äldste son till Pierre Péters var det tänkt att Jacques skulle ta över familjefirman, men han avböjde för att kunna fortsätta med sin karriär på Veuve Clicquot. Uppgiften att leda Pierre Péters gick istället till Jacques yngre bror François, pappa till Rodolphe. Jacques Péters började arbeta på Veuve Clicquot i början av 1960-talet och var ansvarig vinmakare från 1979 till 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar