Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 9 december 2019

2012 Veuve Clicquot Vintage

(51 % pinot noir, 34 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

31 augusti 2019 (hos Marina)Den alldeles nysläppta 2012:an från Veuve Clicquot – för övrigt den 66:e årgången i ordningen sedan 1810 – presterar riktigt bra redan från start. Den känns oväntat tillgänglig och har en riktigt härlig doft! Smakmässigt har den en fin struktur, men känns möjligen lite kort. Det ska bl intressant att se hur den utvecklas med lite lagring.

Den här årgången är delvis (11 %) jäst och lagrad på stora ekfat, s k foudres. Flaskan blev degorgerad i november 2018 och dosagen uppgår till 8 g/l.

Nästa årgång av Veuve Clicquot Vintage blir 2015.

Doft: Fruktig, komplex och något utvecklad. Inslag av jäst, aprikos, gula äpplen, citron, modellera, gula plommon och kex.

Smak: Fruktig, frisk och torr med en härlig koncentration. Röda äpplen och blodapelsin. Fin struktur med hög syra, men något kort längd. 

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2025-2032


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar