Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 28 december 2019

2004 La Grande Dame

(69 % pinot noir, 31 % chardonnay)

31 augusti 2019 (hos Marina)Sommarens Veuve Clicquot-provning avslutas med en flight med tre årgångar av La Grande Dame, husets prestigecuvée. Yngst av dessa är denna 2004:a, som jag tidigare druckit vid ett par tillfällen.

Den här champagnen är fortfarande relativt ung, men ”redan” fantastisk! Gissningsvis mår den bra av åtminstone tre års ytterligare lagring. Dagens betyg blir snäppet lägre jämfört med när jag drack den senast, vilket sannolikt beror på att den inte hann få tillräckligt med luft den här gången.

Det är lite oklart huruvida druvblandningen i den här årgången är 69 % pinot noir och 31 % chardonnay eller om förhållandet istället är 61/39. Det är dock fastställt att druvorna kommer från odlingar i Verzy, Verzenay, Ambonnay, Aÿ och Bouzy (pinot noir) respektive Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Idel ädel grand cru med andra ord! Dosagen uppgår till 8-9 g/l.

Doft: Något utvecklad doft med inslag av gummi, krut, citrus, gul frukt och mjölkchoklad. Skiffer nämnde någon kring bordet.

Smak: Frisk, fruktig och torr. Äpplen, persika och citron.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2022-2030

Tidigare intryck av La Grande Dame 2004 (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar