Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 14 maj 2017

2010 Domaine Alice Beaufort Le Petit Beaufort Millésime

(100 % chardonnay)

5 mars 2017 (hos Martin & Emma)Domaine Alice Beaufort är en liten producent i norra Bourgogne med nära band till champagnehuset André Beaufort i Ambonnay. Firman drivs av Quentin Beaufort, son till Jacques Beaufort, och hans hustru Alice. De håller till i den lilla byn Prusly-sur-Ource i Côte-d’Or och i dessa trakter, nära gränsen till Aube och därmed till regionen Champagne där de geologiska förutsättningarna är de samma, äger de 8,5 hektar odlingar med chardonnay och pinot noir. Man arbetar ekologiskt, samtliga marker är certifierade sedan 2014, med ambitionen att göra så naturliga viner som möjligt. Vinerna de producerar säljs under tre olika varumärken: Le Petit Beaufort (mousserande viner), Grande Charme (stilla röda och vita viner) och Charmoire (stilla vita och röda viner samt mousserande röda och rosé).

Le Petit Beaufort Millésime 2010: Första jäsningen sker på gamla ekfat och vinet får sedan 30 månaders lagring på fat innan det buteljeras. Därefter får det ligga två år på jästen innan det degorgeras för hand. Ingen dosage. Endast 1200 flaskor.

Det här är riktigt bra bubbel! Vinet serveras blint, tillsammans med flera olika champagner, och jag är, liksom övriga kring bordet, helt övertygad om att det är champagne i glaset och dessutom en mycket välgjord sådan! Men det är det alltså, rent tekniskt, inte.

Doft: Mycket blommig doft (ett helt växthus) med inslag av hyacint och bröd.

Smak: Mycket frisk och mycket torr smak av gröna äpplen.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2019-2023

2 kommentarer:

  1. Ja, den var riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart en kul och väldigt bra överraskning!

      Radera