Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 maj 2017

1996 Leclerc Briant Cuvée Divine

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

5 mars 2017 (hos Martin & Emma)

Det här är en fantastisk champagne, även om jag upplevde den som strået vassare när jag drack den hösten 2013. Möjligen är det här en tidigt degorgerad flaska, för den har den gamla etiketten. Den flaska jag drack 2013 hade ny etikett och kan således ha degorgerats senare.

Flaskan serverades blint, men jag lyckades faktiskt lista ut exakt vilken champagne det var i glaset! Med hjälp av uteslutningsförmåga samt lite skicklighet och en hel del tur gick det vägen. Skickligheten och uteslutningsförmågan bestod bl a av att jag ganska snabbt kände igen årgången – har man druckit många 96:or lär man sig identifiera den speciella syran. Relativt snart kände jag även igen själva champagnen – jag var helt enkelt ganska säker på att jag druckit den tidigare – och jag vågade mig därefter på en kvalificerad gissning.

Doft: Mogen doft av torkad frukt, övermogna äpplen, brända brödkanter och nötkräm.

Smak: Utvecklad smak med mogna äpplen, hasselnötter och lite lime. Fin årgångstypisk syra.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2015-2022

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar:  


Jag missade tyvärr att ta en närbild av den här flaskan, men här är en uppställning av samtliga flaskor som dracks vid provningen. Inte den bästa bilden, men förstorar man den syns det att Leclerc Briant Cuvée Divine 1996 är flaska tre från vänster:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar