(60 % pinot noir, 40 %
chardonnay)
28 februari 2017 (Sture
i Malmö)
Rémi Leroy är en ung
odlare från Meurville nere i Aube som tillämpar ett hållbart arbetssätt utan kemiska bekämpningsmedel. Familjen äger 9 hektar odlingar, men det är
bara en tredjedel av skörden som används till de egna vinerna; resten säljs. Det
här är standardcuvéen, som delvis (10-45 % beroende på årgång) vinifieras på
fat. Detta är brut-varianten men den görs även i en version utan dosage. Sortimentet
för övrigt består av en årgångslös rosé samt två årgångschampagner, en blanc de
noirs och en blanc de blancs.
Druvsammansättningen i
standardchampagnen varierar en del från år till år men den är alltid
pinotdominerad. Enligt sommelieren som rekommenderade champagnen handlar det om
60 % pinot noir och 40 % chardonnay i detta fall. Det innebär i s f, enligt
information från producentens hemsida, att årgångsmixen är 85 % 2011 blandat
med reservviner från 2009 och 2010, att flaskan blev degorgerad i december 2014
och att champagnen fick en dosage på 3 g/l. Den senaste buteljeringen består för övrigt av
75 % pinot noir och 25 % chardonnay och bygger till 80 % på 2013 års skörd med
tillägg av reservviner från 2009, 2010, 2011 och 2012.
Det här är en riktigt
trevlig champagne! Den dracks som aperitif innan en middag på fina restaurang
Sture i Malmö.
Doft:
Utvecklad, bärig, något brödig och något kryddig doft med inslag av röda äpplen
och körsbär. Senare även lite brända och knäckiga toner.
Smak:
Mycket frisk, torr, något utvecklad och relativt koncentrerad smak. Röda äpplen
och blodgrape.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2018-2022
Och några av rätterna som serverades såg ut så här:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar