Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 12 maj 2020

1988 Moët & Chandon Brut Impérial Millésime

(50 % pinot noir, 30 % chardonnay, 20 % pinot meunier)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

Det femte och sista glaset i den första flighten, som serveras helblint. Jag lyckas faktiskt gissa rätt på den här också (precis som 1990), trots att jag inte druckit den tidigare.

Den är mycket, mycket bra och fortfarande väldigt fräsch! Dessutom otroligt kul att få dricka 1988 och 1990 sida vid sida – och att båda flaskorna levererar! Betyget är möjligen lite snålt.

Kuriosa, så här beskrev Moët & Chandon själva den stora årgången 1988 en gång i tiden: ”Årgången 1988 var en lång och regnig säsong som gav en stor skörd och perfekt syra. Generellt sett en mycket bra årgång. Skörden inleddes relativt sent, 26 september för pinot noir och meunier och 27 september för chardonnay.”

Doft: Mogen och nötig doft med inslag av Nutella och mogen gul frukt.

Smak: Utvecklad och frisk smak av citrus, hasselnötter och gul frukt. Härlig längd!

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2006-2020


Hela den första flighten, inklusive 88:an. Notera hur Moëts årgångschampagne bytt namn under åren, från Brut Impérial Millésime via Millésime Blanc till dagens Grand Vintage!

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar