Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 7 maj 2020

2008 Bollinger La Grande Année

(71 % pinot noir, 29 % chardonnay)

14 december 2019 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)



Det här är den andra av två aperitifer som serveras inför en strålande provning!

La Grande Année är i vanlig ordning jäst på gamla fat, vilket skapar de oxiderade toner som är något av husets signum. Dosagen uppgår till 8 g/l, vilket är något högre än vad som numera är normalt för La Grande Année (6-7 g/l) och möjligen något överraskande med tanke på årgångens fantastiska druvor. Man ansåg dock att den höga syran behövde balanseras med en aningen högre sockerhalt. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2018.

Det här är så klart en otroligt spännande champagne att få prova redan idag, men även om doften är härlig och väldigt expressiv är champagnen tydligt ung och i behov av lagring.



Doft: Underbart uttrycksfull! Tydligt oxiderad, blommig och brödig doft med inslag av persika, äpplen, päron, krut, tvål och hasselnötter.

Smak: Ung, frisk och mycket torr smak med diskreta toner av samma inslag som i doften.

Betyg idag: 89(++)

Sannolikt bäst: 2026-2040

Dagens båda aperitifer – ingen dålig start:



Det ska bli intressant att se vilken av dessa champagner som blir bäst i slutändan! Idag känns de hyfsat jämbördiga, men min gissning är att Dom Pérignon vinner i långa loppet.

2 kommentarer:

  1. Ojojoj, vad dyr LGA har blivit på bolaget nuförtiden, jag kan föreställa mig vad RD kommer gå loss på.. . Förr kunde man handla fina viner utan att behöva äta kattmat med nudlar men nu verkar de tiderna förbi. Synd också att de tagit bort info om druvblandningen mm från etiketterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! En allmän prishöjningsstrategi för Bollingers viner under lång tid, i kombination med vår svaga svenska krona har onekligen gjort sitt till! Ja, ju mer information på etiketten desto bättre, men Bollinger har i alla fall den goda vanan att visa degorgeringsdatumet!

      Radera