Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 13 januari 2020

2005 Henriot Rosé Millésime

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

17 september 2019 (hemma)Det här är första gången jag dricker Henriots årgångsrosé. Den görs med hjälp av blandning, d v s den rosa färgen har uppnåtts genom att man tillsatt rött vin. 

Det här är en mycket bra champagne! Den är charmig och väldigt lättdrucken, men med något bristande intensitet. Jag dricker den över två dagar och upplever att den håller ihop väl och visar upp en delvis ny sida, med massor av mogen persika i både doft och smak, på andra dagen.

Flaskan köpt hos Leisner Wine i Köpenhamn i juli 2016. Aktuell årgång idag är 2012.

Doft: Utvecklad, parfymerad, fruktig, komplex, något söt och något rökig. Inslag av flinta, krut, gummi, mogna jordgubbar, röda vingummin, lite apelsinskal och kex. Dag två: tydliga inslag av mogen persika.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och koncentrerad. Mogna jordgubbar, röda vingummin, körsbär, lakrits och några röda äpplen. Påtaglig syra. Andra dagen: mogen persika med viss skalbeska.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2018-2023


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar