Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 10 september 2019

Leclaire-Thiefaine Cuvée 01 - Apolline

(100 % chardonnay)

16 maj 2019 (hemma)Den lilla familjefirman Leclaire-Thiefaine, med hemvist i Avize, leds idag av Reynald Leclaire och Virginie Thiefaine. Reynald utgör den femte generationen i familjen Leclaire sedan domänen grundades 1878. I källaren har han god hjälp av ingen mindre än Erick de Sousa!

Sortimentet består av sex olika champagner, som är numrerade 01-06. De fyra barnen i huset har fått ge namn åt var sin cuvée; Apolline, Guillemette, Constantin och Mayeul. Därutöver gör man även Cuvée 05 Le Millésimé och Cuvée 06 Extra Brut. Samtliga övriga cuvéer är i praktiken också extra brut med en dosage på 4 g/l, men den sistnämnda har en dosage på endast 1 g/l.

Det här är en mycket trevlig champagne. Flaskan dricks över två dagar. Den är lite obalanserad dag ett, men öppnar upp sig fint dagen efter.

Doft: Komplex, fruktig och parfymerad. Inslag av krita, ljust bröd, grapefrukt, päron, tropisk frukt, kinin, lakrits och kex.

Smak: Frisk, mycket torr och något fruktig. Aningen bitter till en början. Obalanserad och oförlöst under första dagen, fruktig och mer utvecklad dagen efter. Grapefrukt, päron, tropisk frukt och citron.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2022-20262 kommentarer: