Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 16 september 2019

1981 Taittinger Collection Arman

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

25 maj 2019 (hemma)Taittingers Collection-serie är en samling årgångschampagner där flaskan klätts i ett plastfodral som är prytt av ett konstverk, vilket gör att den uppnått någon form av samlarstatus. Den första årgången var 1978 som släpptes 1983 och bar ett verk av den ungerske konstnären Victor Vasarely.

Som jag förstår det är det i Collection-serien genomgående samma champagne som i den vanliga årgångscuvéen, även om vissa årgångar presenteras som om de vore mer speciella än så. Taittinger brukar för övrigt i första hand lyfta fram lanseringsåret och inte själva årgången när de presenterar de olika champagnerna i serien, vilket kan vara lite förvirrande. Det innebär exempelvis att denna 81:a brukar benämnas som 1985 Arman och att den senast släppta årgången, 2008, kallas för 2016 Sebastião Salgado. Det är dock alltid champagnens årgång som är tryckt på respektive flaska.

Det här är den andra årgången och den släpptes alltså 1985 och det är det den franske målaren Arman (1928-2005) som utformat flaskan. Utöver att det är första gången som jag knäcker en Taittinger Collection är det också första gången jag dricker en champagne från 1981! Rent generellt präglades den här årgången av en väldigt liten skörd men av mycket hög kvalitet. Champagnen är gjord på 60 % pinot noir från Ambonnay och Bouzy och 40 % chardonnay från grand cru-odlingar i Côte des Blancs.

Den har dessvärre inga bubblor kvar, men det är ändå ett jättebra vin! Bra druvor från en fin årgång har uppenbarligen gjort det långlivat. Det har som väntat mycket tydliga mognadstoner, men känns samtidigt förvånansvärt fräscht. Och färgen är helt underbar! Intressant nog hittar jag en del ek i doften, trots att den är helt och hållet vinifierad i ståltank.

Doft: Mogen, komplex, kryddig och oxiderad med tydliga sherrytoner. Bokna äpplen, mogna körsbär, hö, ek, farinsocker, torkad frukt och gräddkola.

Smak: Mogen, fruktig, koncentrerad, torr och något eldig smak av mogna körsbär, mogna plommon och söt citrus.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2000-2010?3 kommentarer:

  1. ich habe diesen Arman inkl. Karton? Steht seit Jahren einfach so da. Wurde selten bewegt. Ist 2 x mit mir umgezogen. Interesse?

    SvaraRadera
  2. Jag skrev: Jag har en flaska inklusive en låda från den här kollektionen. Han blev sällan rörd, var alltid i närheten, flyttade två gånger med mig. Har du intresse? Hälsningar

    I wrote: I have a bottle including a box from this collection. He was rarely moved, was always around, moved twice with me. Do you have interest? Regards

    SvaraRadera