Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 september 2019

1982 Taittinger Collection André Masson

(Inlägg 1 100!)

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

26 maj 2019 (hemma)Det här är den tredje årgången av Taittinger Collection (efter 1978 och 1981), serien där man låter en konstnär utforma flaskan. I det här fallet är det den franske surrealisten André Masson (1896-1987) som varit i farten. Flaskan gavs ut 1987, bara några månader innan Masson gick bort.

Den börjar kännas lite trött – gissningsvis peakade den för sisådär ett tiotal år sedan – men den är fortfarande mycket bra! Champagnen dricks över två dagar och intressant nog är den som bäst på andra dagen, när alla bubblor försvunnit!

Doft: Mogen och något kryddig doft med inslag av blodapelsin, äpplen (först gula, sedan bruna), honung, gräddkola, farinsocker, kex och hasselnötter.

Smak: Mogen, koncentrerad, frisk och något bitter smak. Aningen eldig till en början (försvinner successivt med mer kontakt med luft). Blodapelsin, grapefrukt, mogna äpplen, kex och mogna päron.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2002-2012
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar