Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 4 augusti 2017

1996 Pol Roger Chardonnay

(100 % chardonnay)

10 juni 2017 (hemma)

Den här är nästan lika bra som Pol Rogers ”vanliga” årgångschampagne från 1996, men den behöver mer tid på sig för att vakna till liv. Flaskan dricks över två dagar. Första dagen är den förvisso mycket bra, men presterar inte alls i nivå med vare sig Vintage eller vad man generellt förväntar sig av årgången. Dag två lyfter den dock märkbart och blir nästan lika njutbar som systervinet. Betyget 90 är något generöst (borde varit 89,5 om jag hade delat ut halva poäng)!

Det här var för övrigt näst sista årgången av denna champagne som kallades för Chardonnay. Även 98:an hade detta namn, men sedan årgång 1999 heter den Blanc de Blancs.

Doft: Utvecklad, brödig, gräddig och blommig. Inslag av brioche, gula äpplen, gula päron, honung och en aning hyacint. Senare även kex.

Smak: Utvecklad, komplex och mycket frisk smak av gula äpplen, citron och bröddeg. Hög syra. Lång, torr och något eldig eftersmak med inslag av äppelskal. Dag två är den fruktigare och mer koncentrerad och då kompletteras smakbilden av citronskal och persika.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2014-2020


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar