Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 23 augusti 2017

Larmandier-Bernier Longitude

(100 % chardonnay)

4 juli 2017 (hemma)

Longitude, som tidigare hette Blanc de Blancs, är den mer ambitiösa av Larmandier-Berniers båda årgångslösa champagner. Namnet kommer från att druvorna till champagnen kommer från de fyra byarna Cramant, Avize, Oger och Vertus, som bildar en nordsydlig linje längs den fjärde meridianen. Men det är även en anspelning till vinets längd och dess rena och mineralistiska smak. Systervinet Latitude kan å sin sida sägas ha en rundare, rikare och ”bredare” stil.

Den här utgåvan är till 60 % baserad på 2012 års skörd med tillägg av reservviner från samtliga år mellan 2004 och 2011. Flaskan degorgerad i januari 2016. Dosage på 4 g/l. Köpt hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn i maj 2017.

Champagnen dricks över två dagar. Den utvecklas en del under tidens gång, men känns fortfarande som en ung champagne. Kommer sannolikt att vinna en del på ytterligare lagring.

Doft: Till en början relativt knuten, men blir riktig härlig med en tydlig fruktighet efter ett par timmars kontakt med luft. Först gröna äpplen, sedan päron. Senare även inslag av citron, mineral och vita blommor.

Smak: Frisk och mycket torr; fortfarande ung. Gröna äpplen, päron, skal från dessa båda frukter samt citron. Dagen efter är den fruktigare.

Betyg idag: 84

Sannolikt bäst: 2021-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar