Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 19 augusti 2017

1988 Dom Ruinart Rosé

(85 % chardonnay, 15 % pinot noir)

30 juni 2017 (hemma)

Det här är första gången jag dricker Dom Ruinart Rosé. Den vanliga, d v s den vita, Dom Ruinarten är en druvren chardonnay och även rosén är i grunden en chardonnayblandning där man tillsatt röd pinot noir. Andelen av den sistnämnda druvan varierar mellan 15 och 20 procent och för den här årgången handlar det om 15 procent rött vin (från Verzy och Verzenay). Dosagen uppgår till 8,5 g/l.

Doften är underbar direkt, men inledningsvis lider den av en något tunn smak. Det händer dock saker efter hand som champagnen får kontakt med luft och den blir mer koncentrerad och allt bättre ju längre tiden går. Flaskan dricks över två dagar och är som bäst när den tar slut! Även om den vinner mycket på att luftas känns den paradoxalt nog lite trött idag. Det är helt klart en fantastisk champagne, men den var sannolikt ännu bättre för några år sedan!

Doft: Utvecklad och bärig med inslag av jordgubbar, körsbär, grovt bröd och fikon. Senare även lite brända toner.

Smak: Utvecklad, komplex och torr. I tur och ordning jordgubbar, körsbär, cocktailbär, mogen persika och persikokärna.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2008-2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar