(70 % chardonnay, 30 %
pinot noir)
6 juli 2017 (hemma)
Bollingers ”vanliga”
årgångsvin är, liksom sitt sendegorgerade systervin R.D., nästan alltid ett mycket
säkert kort. Och från det stora året 1996 bjuder båda dessa champagner på riktigt
magiska upplevelser! Det råder delade meningar bland champagnenördar
vilket av de båda vinerna som är allra bäst. Bloggaren Winepunker exempelvis
har flera gånger, bl a i detta inlägg, påpekat att han tycker att Grande Année
96 håller högre klass än R.D. 96. Jag tycker däremot att R.D. (mina tankar hittar du här) – som i grunden är samma vin som Grande Année men som fått
längre tid på jästfällningen och lägre dosage – är den bästa av de båda. Båda
champagnerna är verkligen otroligt bra, med fantastisk komplexitet och underbar
längd, men för mig är R.D:n strået vassare. Anledningen till att många föredrar
Grande Année, inte minst när de ställts mot varandra i tidiga provningar, tror
jag helt enkelt kan bero på att Grande Annéen utvecklats snabbare. Eftersom den
champagnen per definition alltid fått längre tid på korken än sitt senare
degorgerade systervin är det inte så konstigt att den upplevts som ”bättre” och
mer ”färdig” vid provningar sida vid sida. Framförallt gäller det vid större
provningar där deltagarna endast får en mindre mängd champagne av varje sort
och som dessutom dricks upp inom ett fåtal timmar. Båda dessa champagner
behöver nämligen mycket luft, d v s lång tid i glaset / öppen flaska, för att verkligen
nå sin potential. R.D:n har dessutom behövt längre tid att nå fram till samma
mognadspunkt som systervinet och först under den senaste tiden tror jag att
denna skillnad marginaliserats.
Den här flaskan saknar
degorgeringsdatum. Den dricks över två dagar och champagnen blir bara bättre
och bättre ju längre tiden går! Den vinner dessutom mycket på att drickas vid
relativt hög temperatur (16-17 grader). Helt klart ett stort vin!
Doft:
Underbar! Mogen, komplex och brödig doft med tydlig fatkaraktär. Inslag av
bokna äpplen, torkad frukt, mjölkchoklad, Nutella, rostad baguette, smörkola
och kaffe. Senare även brända toner med inslag av honung, rostade mandlar och
knäck.
Smak:
Utvecklad, fruktig, mycket frisk, torr och efter hand fyllig smak av mogna
äpplen, grillad citron, mjölkchoklad och aprikos.
Betyg idag: 95
Sannolikt bäst: 2014-2024
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar