Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 8 november 2016

Doyard Cuvée Vendémiaire Brut

(100 % chardonnay)

16 september 2016 (hemma)

Doyard, vars eleganta flaskor bl a kännetecknas av ett karakteristiskt D, är en mycket intressant odlare med säte i Vertus. Man äger sammanlagt tio hektar odlingar belägna i hembyn samt i grand cru-byarna Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant och Aÿ. Doyard ställer väldigt höga krav på sina druvor, varför man i praktiken endast använder hälften av dem och säljer resten. Målsättningen är dessutom att arbeta så naturligt som möjligt och minimera mängden tillsatser. 1999 slutade de att använda bekämpningsmedel och konstgödsel och därefter har de även till viss del börjat tillämpa ett biodynamiskt arbetssätt. Samtliga av Doyards champagner buteljeras med en mindre dos socker i liqueur de tirage (den blandning av vin, socker och jäst som tillsätts inför den andra, kolsyregivande jäsningen) än normalt, varför trycket i flaskorna blir lägre (fyra och en halv till fem atmosfärer istället för sex som är det normala) och bubblorna mindre. Doyard ska inte förväxlas med odlaren Doyard-Mahé eller företaget Couleurs Doyard, som äger André Jacquart, som är två andra grenar av släkten Doyard i Vertus!

Cuvée Vendémiaire, som är odlarens enklaste champagne, görs i två versioner, en brut och en extra brut. Champagnen är en blandning av tre olika årgångar där 40 % av vinerna får sin första jäsning på ekfat. En mindre del av vinerna genomgår malolaktisk jäsning. Druvorna kommer från odlingar i Vertus, Le Mesnil-sur-Oger, Avize och Cramant. Dosagen i Brut uppgår till 5 g/l, d v s den är i praktiken extra brut, medan Extra Brut görs helt utan dosage, d v s den är i praktiken brut nature! Brut får ligga minst fyra år på jästfällningen medan Extra Brut ligger minst sex år innan den degorgeras.

Det här är en mycket ambitiös och välgjord standardchampagne! Flaskan dricks över tre dagar och blir lite bättre för varje dag som går. Bör definitivt lagras!

Doft: Komplex, parfymerad och något kryddig doft med inslag av Granny Smith, jäst, mineral och lemoncurd. Senare även kex och krut.

Smak: Torr, mycket frisk och eldig smak av Granny Smith, päron och lime.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2021-2026


2 kommentarer:

 1. Var kan jag få tag på denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag köpte min flaska i en butik i Reims, men om du googlar på namnet lär du hitta olika handlare som säljer den!

   Radera