(100 % pinot meunier)
28 oktober 2014 (hemma
hos Roger och Liisa i Épernay)
Doft:
Blåbär, bigarråer, bröd och mineral.
Smak:
Stram – en riktig syrabomb! Mörka bär, mineral och insidan av citrusskal.
Kommentar: Det görs fortfarande förhållandevis få champagner av enbart pinot
meunier. Den producent som mest förknippas med druvan är väl Jérôme Prévost, vars
hela produktion uteslutande bygger på meunier. Bland övriga vinmakare, som gör
enstaka champagner på 100 % pinot meunier, kommer jag främst att tänka på
Egly-Ouriet, Tarlant, José Michel, Chartogne-Taillet, Bérèche, Dehours och
Michel Loriot. Och så Laherte med sin underbara Les Vignes d’Autrefois! Den
görs på ekologiskt odlade druvor från stockar som planterades mellan 1947 och 1964. Dosagen
ligger mellan 2 och 4 g/l.
Ingen malolaktisk jäsning.
2010:an är mycket bra
redan idag, men givetvis alldeles för ung! Degorgerad i januari 2014. Flaskan
köpt vid ett besök hos Aurélien Laherte samma dag som den dracks, vid en
provning hemma hos Roger och Liisa i Épernay.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2019-2024
Sannolikt bäst: 2019-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar