Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 22 november 2014

2003 B de Boërl & Kroff

(100 % pinot noir?)

27 oktober 2014 (hos Drappier i Urville)

Doft: Fruktig och utvecklad. Mineral, päron, äpplen och rostat bröd.

Smak: Frisk, lätt kryddig och aningen utvecklad smak. Omogna äpplen, päron och svavel. Lång, mycket torr eftersmak. Mycket syra. Känns fortfarande ung.

Kommentar: Boërl & Kroff är världens dyraste champagne. Märket ägs av Patrick Sabaté, vars farfar Modeste Sabaté utvecklade den moderna champagnekorken. Men mannen bakom vinerna är egentligen Michel Drappier, som sedan 1995 har upplåtit Drappiers tre främsta vingårdar – Les Égrillées, Le Montouillet och La Belle Haie – åt projektet och från dessa producerar han 6 000 magnumflaskor per år åt B&K. Som sedan säljs för i runda slängar 35 000 kr flaskan!

B de Boërl & Kroff är andravinet, som görs på vanliga 75 cl-buteljer och släpps de år man inte tycker druvmaterialet är tillräckligt bra för den ”vanliga” utgåvan. Jag fick möjlighet att prova ett par glas, tillsammans med bl a Michel Drappier, vid ett besök hos Drappier i september. Det är helt klart en mycket bra champagne och det är kul att ha testat den, men det finns många andra flaskor jag hellre lägger mina pengar på! Degorgerad i februari 2013.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2016-2025
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar