Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 17 november 2014

2006 Vilmart Cœur de Cuvée

(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)

18 oktober 2014 (hemma)

Doft: Kraftfull, komplex, blommig, kryddig och något utvecklad. Efter hand rostade toner. Gräddkola, kaffe och gröna äpplen. De blommiga tonerna ersätts efter en tids luftning av tropiska frukter.

Smak: Utvecklad, fruktig och relativt fyllig. Persika, ananas, äpplen och en aning mintchoklad. Mycket syra. Medellång, mycket torr eftersmak.

Kommentar: En fantastisk champagne! Cœur de Cuvée är Vilmarts finaste champagne och görs på druvor från 55-åriga vinstockar. Som namnet antyder är det bara den bästa delen av den första pressningen, cuvéens hjärta, som används. Till den här årgången gjordes det 5000 flaskor eftersom skörden var så stor. Degorgerad i mars 2013. Dosage på 8 g/l. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2014.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2018-2026
2 kommentarer:

  1. Hmm, nu blir jag lite orolig. Har jag Coeur de Cuvée 2006 i svenska källaren eller inte? :-)

    SvaraRadera