Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 31 oktober 2013

Charles Heidsieck Rosé Réserve


(ca 38 % pinot noir, 31 % chardonnay, 31 % pinot meunier)

När: 19 september 2013

Var: L’Assiette Champenoise i Reims

Doft: Härlig, bärig doft med brända toner. Inslag av jordgubbar, bränt gummi och en aning petroleum.

Smak: Frisk smak med inslag av röda bär och blodgrape.

Kommentar: Charles Heidsieck grundades av Charles-Camille Heidsieck 1851. Han kom från samma släkt som tidigare grundat de båda husen Heidsieck & Co Monopole och Piper-Heidsieck. I mitt tycke håller vinerna från Charles Heidsieck en klart högre nivå än de båda andra husens och har också fått lite av en revival på senare tid. Charles-Camille var för övrigt en väldigt aktiv man och något av en superkändis på sin tid. Inte minst sedan han 1857 börjat ta båten över Atlanten för att marknadsföra sina viner där. Han blev Champagne Charlie med den amerikanska pressen, det skrevs sånger om honom och försäljningen nådde astronomiska höjder! Det sägs exempelvis att han bara i New Orleans, som då hade en befolkning kring en halv miljon, sålde upp mot 360 000 flaskor per år! Sedan 2011 ägs huset, liksom Piper-Heidsieck, av EPI.

Basvinet till denna rosé består av lika delar pinot noir, chardonnay och pinot meunier där man tillsatt 6 % stilla pinot noir. Det är en mycket bra, årgångslös rosé! Denna och övriga flaskor har dessutom nyligen fått en ny, elegant design.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2013 – 2016


4 kommentarer:

 1. Hej ! Jo jag ville bara nämna att jag hade en C.H. 1990 förra veckan (24jan) alltså den md pn och ch. Och den visade sig med sin bästa sida, som alla (hittills) nittiorna har gjort. Mycket fin frukt lagom fina syror lång fin smak...
  Och så kom jag just på en fråga.. Faktiskt så har jag en konstig 90:a, det är en Lanson som har fått slöjor! Aldig sett nån annan håll. Kan det bero på skräp i framställningen, eller ??
  kransen

  SvaraRadera
 2. Hej igen! Det lät trevligt!

  Ha-ha, nej det beror absolut inte på skräp vid framställningen - snarare tvärtom! Det är bara proteiner från jäsningen. De är helt ofarliga och smaklösa, men man kan ju alltid dekantera vinet före serveringen om man vill ta bort dem!

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Älskar din blogg och följer den dagligen!

  Hade gärna sett dig pröva lite mer Charles Heidsieck och skriva om de.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att höra!

   Det finns absolut plats för fler inlägg om Charles Heidsieck. Jag får helt enkelt återkomma i frågan!

   Radera