(ca 38 % pinot noir, 31
% chardonnay, 31 % pinot meunier)
När:
19 september 2013
Var:
L’Assiette Champenoise i Reims
Doft:
Härlig, bärig doft med brända toner. Inslag av jordgubbar, bränt gummi och en aning petroleum.
Smak:
Frisk smak med inslag av röda bär och blodgrape.
Kommentar: Charles Heidsieck grundades av Charles-Camille Heidsieck 1851. Han
kom från samma släkt som tidigare grundat de båda husen Heidsieck & Co
Monopole och Piper-Heidsieck. I mitt tycke håller vinerna från Charles
Heidsieck en klart högre nivå än de båda andra husens och har också fått lite
av en revival på senare tid. Charles-Camille var för övrigt en väldigt aktiv
man och något av en superkändis på sin tid. Inte minst sedan han 1857 börjat ta
båten över Atlanten för att marknadsföra sina viner där. Han blev Champagne
Charlie med den amerikanska pressen, det skrevs sånger om honom och
försäljningen nådde astronomiska höjder! Det sägs exempelvis att han bara i New
Orleans, som då hade en befolkning kring en halv miljon, sålde upp mot 360 000
flaskor per år! Sedan 2011 ägs huset, liksom Piper-Heidsieck, av EPI.
Basvinet till denna rosé
består av lika delar pinot noir, chardonnay och pinot meunier där man tillsatt
6 % stilla pinot noir. Det är en mycket bra, årgångslös rosé! Denna och övriga flaskor
har dessutom nyligen fått en ny, elegant design.
Betyg idag: 82
Sannolikt bäst: 2013 – 2016
Hej ! Jo jag ville bara nämna att jag hade en C.H. 1990 förra veckan (24jan) alltså den md pn och ch. Och den visade sig med sin bästa sida, som alla (hittills) nittiorna har gjort. Mycket fin frukt lagom fina syror lång fin smak...
SvaraRaderaOch så kom jag just på en fråga.. Faktiskt så har jag en konstig 90:a, det är en Lanson som har fått slöjor! Aldig sett nån annan håll. Kan det bero på skräp i framställningen, eller ??
kransen
Hej igen! Det lät trevligt!
SvaraRaderaHa-ha, nej det beror absolut inte på skräp vid framställningen - snarare tvärtom! Det är bara proteiner från jäsningen. De är helt ofarliga och smaklösa, men man kan ju alltid dekantera vinet före serveringen om man vill ta bort dem!
Hej!
SvaraRaderaÄlskar din blogg och följer den dagligen!
Hade gärna sett dig pröva lite mer Charles Heidsieck och skriva om de.
Mvh
Hej!
RaderaKul att höra!
Det finns absolut plats för fler inlägg om Charles Heidsieck. Jag får helt enkelt återkomma i frågan!