(100 % pinot noir)
När:
18 september 2013
Var:
C-Comme i Épernay
Doft:
Bärig doft med inslag av hallon och smultron.
Smak:
Frisk smak med inslag av röda bär, salmiak och blodgrape.
Kommentar: Champagne Alain Siret håller till i Gionges, strax söder om
Épernay. Till skillnad mot de flesta andra roséchampagner, där man bara
tillsätter rött vin till det vita basvinet genom så kallad blandning, har den här gjorts med hjälp av maceration.
Denna process, som inträffar efter pressningen och ibland även under jäsningen,
där den vita vinmusten suger ur färg från de blå druvskalen, är det enda
tillåtna sättet att göra rosévin i resten av Frankrike. Men i det för övrigt så
reglerade Champagne är det alltså tillåtet med blandning, vilket också är den
vanligaste metoden. Det här är ett på pappret spännande vin, inte bara p g a ovanstående utan även för att det är en rosé på 100 % pinot noir från Côte de Blancs! Det har en härlig, rosa färg.
Betyg idag: 73
Sannolikt bäst: 2015 – 2018
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar