Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 28 juni 2015

Benoît Lahaye Brut Nature

(90 % pinot noir, 10 % chardonnay)

15 maj 2015 (Ved Stranden 10 i Köpenhamn)

Doft: Ganska sluten. Gröna äpplen och mineral.

Smak: Outvecklad, stram och mycket torr smak av mineral och omogna gröna äpplen.

Kommentar: Benoît Lahaye håller till i Bouzy där han verkar tillsammans med sin fru Valerie och deras två söner. Han tog över familjens egendom 1993 och har producerat champagne under egen etikett sedan 1996. Benoît påbörjade ett ekologiskt arbetssätt redan i mitten av 90-talet och de arbetar helt ekologiskt sedan 2003 och biodynamiskt sedan 2009. De odlar framförallt pinot noir och äger totalt 4,8 hektar odlingar, varav tre hektar i hembyn Bouzy, ett hektar i Ambonnay, 0,6 i Tauxières-Mutry och 0,2 hektar chardonnay i Voipreux i södra Côte des Blancs. Eftersom den sistnämnda ligger en bit från de övriga sköts denna vingård av Pierre Larmandier (Larmandier-Bernier). Den som har koll på byklassificeringen i Champagne inser därmed att familjen Lahayes druvmaterial har förutsättningar att hålla mycket hög klass. Både Bouzy och Ambonnay klassas som Grand Cru (100 % på den s k Èchelle des Crus-skalan) medan Tauxières är en av de två högst rankade premier cru-byarna (den andra är Mareuil-sur-Aÿ, båda har 99 % på skalan). Även Voipreux klassas som premier cru (95 %).

Brut Nature görs uteslutande på druvor från Bouzy (80 %) och Ambonnay (20 %), 90 % pinot noir och 10 % chardonnay, från stockar som är 35 år gamla i genomsnitt. Efter den första jäsningen, som sker på fat, och buteljering får champagnen ligga på sin jästfällning i 30 månader innan degorgering. Den här flaskan består till största delen av druvor från 2010 med tillägg av reservviner från tidigare årgångar. Degorgerad den 28 januari 2014. Det finns även en variant av denna champagne med dosage (6 g/l) som heter Brut Essentiel.

Det här är en mycket ren och naturlig champagne, men samtidigt väldigt stram och outvecklad. Behöver tveklöst lagras ett par år för att komma till sin rätt! Dracks på trevliga Ved Stranden 10 i Köpenhamn en solig fredag i maj.

Betyg idag: 81(+)

Sannolikt bäst: 2018-2023



2 kommentarer:

  1. Hur ser du på biodynamisk odling? Får intrycket att majoriteten av vinskribenterna är helt okritiska till denna ovetenskapliga odlingsteknik som förlitar sig på kosmiska krafter, nedgrävda husdjurskranier och underjordiska vättar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag är också klart skeptisk till de vidskepliga aspekterna à la Rudolf Steiner, men uppskattar ett naturligt och långsiktigt arbetssätt. Jag vet dock att många odlare, som exempelvis Benoît Lahaye och Françoise Bedel, ser att ett biodynamiskt arbetssätt skapar resultat i vingården. Sedan är det möjligt (och rentav troligt) att de uppnått samma resultat via "normala" ekologiska principer!

      Radera