(90 % pinot noir, 10 %
chardonnay)
15 maj 2015 (Ved
Stranden 10 i Köpenhamn)
Doft:
Ganska sluten. Gröna äpplen och mineral.
Smak:
Outvecklad, stram och mycket torr smak av mineral och omogna gröna äpplen.
Kommentar: Benoît Lahaye håller till i Bouzy där han verkar tillsammans med
sin fru Valerie och deras två söner. Han tog över familjens egendom 1993 och
har producerat champagne under egen etikett sedan 1996. Benoît påbörjade ett
ekologiskt arbetssätt redan i mitten av 90-talet och de arbetar helt ekologiskt
sedan 2003 och biodynamiskt sedan 2009. De odlar framförallt pinot noir och äger
totalt 4,8 hektar odlingar, varav tre hektar i hembyn Bouzy, ett hektar i
Ambonnay, 0,6 i Tauxières-Mutry och 0,2 hektar chardonnay i Voipreux i södra
Côte des Blancs. Eftersom den sistnämnda ligger en bit från de övriga sköts denna
vingård av Pierre Larmandier (Larmandier-Bernier). Den som har koll på byklassificeringen
i Champagne inser därmed att familjen Lahayes druvmaterial har förutsättningar
att hålla mycket hög klass. Både Bouzy och Ambonnay klassas som Grand Cru (100
% på den s k Èchelle des Crus-skalan)
medan Tauxières är en av de två högst rankade premier cru-byarna (den andra är
Mareuil-sur-Aÿ, båda har 99 % på skalan). Även Voipreux klassas som premier cru
(95 %).
Brut Nature görs
uteslutande på druvor från Bouzy (80 %) och Ambonnay (20 %), 90 % pinot noir
och 10 % chardonnay, från stockar som är 35 år gamla i genomsnitt. Efter den
första jäsningen, som sker på fat, och buteljering får champagnen ligga på sin
jästfällning i 30 månader innan degorgering. Den här flaskan består till
största delen av druvor från 2010 med tillägg av reservviner från tidigare årgångar. Degorgerad den 28
januari 2014. Det finns även en variant av denna champagne med dosage (6 g/l)
som heter Brut Essentiel.
Det här är en mycket ren
och naturlig champagne, men samtidigt väldigt stram och outvecklad. Behöver
tveklöst lagras ett par år för att komma till sin rätt! Dracks på trevliga Ved Stranden 10 i Köpenhamn en solig fredag i maj.
Betyg idag: 81(+)
Sannolikt bäst: 2018-2023
Sannolikt bäst: 2018-2023
Hur ser du på biodynamisk odling? Får intrycket att majoriteten av vinskribenterna är helt okritiska till denna ovetenskapliga odlingsteknik som förlitar sig på kosmiska krafter, nedgrävda husdjurskranier och underjordiska vättar.
SvaraRaderaHej!
RaderaJag är också klart skeptisk till de vidskepliga aspekterna à la Rudolf Steiner, men uppskattar ett naturligt och långsiktigt arbetssätt. Jag vet dock att många odlare, som exempelvis Benoît Lahaye och Françoise Bedel, ser att ett biodynamiskt arbetssätt skapar resultat i vingården. Sedan är det möjligt (och rentav troligt) att de uppnått samma resultat via "normala" ekologiska principer!