Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 september 2020

2015 Benoît Déhu Initiation

(78 % pinot meunier, 22 % pinot noir)

 

24 mars 2020 (hemma)

 


 

Efter att ha arbetat på Bollinger i fyra år återvände Benoît Déhu år 2000 till familjefirman Déhu Père et Fils i Fossoy, långt västerut i Marnedalen. Verksamheten grundades redan 1787 och Benoît är en del av den åttonde generationen vinmakare i familjen. År 2011 styckade han av en 1,7 hektar stor vingård, La Rue des Noyers, för att börja göra champagne och stilla vin under egen etikett. Han inledde med att producera en champagne, La Rue des Noyers, och två stilla viner, ett rött och ett vitt, samtliga på 100 % pinot meunier. Från och med 2015 utökade han sortimentet med ytterligare två champagner, Initiation och L’Orme. Initiation är en blandning av meunier och pinot noir medan L’Orme är en druvren pinot noir. Ute på fälten tillämpar Benoît ett biodynamiskt arbetssätt, men utan att vara licensierad. I källaren arbetar han med olika typer av fat – vissa av dem har han tillverkat själv med ek från familjens egen skog – och med så liten påverkan på vinerna som möjligt. Det senare innebär bl a att han avstår från att använda sig av filtrering och klarningsmedel och tillsätter ingen eller mycket låg dosage.

 


 

Det här är den första utgåvan av Initiation. Den är officiellt årgångslös, men helt och hållet baserad på 2015 års skörd samt jäst och lagrad på fat i tio månader. Flaskan blev degorgerad i februari 2018 utan dosage.

 

Det här är en härlig champagne! I doften finns en trivsam komplexitet och smaken är otroligt ren och elegant. Det skulle vara kul att få prova den igen, efter fyra-fem års ytterligare lagring!

 

Doft: Kryddig, fruktig, komplex och något oxiderad. Inslag av grovt bröd, krut, mogna päron, bokna äpplen, bergamott, vingummin, hav och rabarber.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Otroligt ren! Gröna äpplen, krusbär, torr citrus och salmiak. Hög syra och fin intensitet.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar