Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 7 september 2020

2004 Tristan Hyest Le Clos

(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

 

20 februari 2020 (hemma)
Tristan Hyest är en intressant odlare med hemvist i Trelou-sur-Marne, en by i en del av Vallée de la Marne som benämns Terroir de Condé. Här, i departementet Aisne i den västra delen av Champagne, är pinot meunier den dominerande druvan. Tristans pappa Jean-Jacques Hyest var vinodlare och champagneproducent före honom och 1999 började Tristan delta i arbetet i familjefirman. Två år senare, 2001, tog han över delar av odlingarna och 2003 började han göra sin egen champagne. Tidigare använde han sig av Tristan H som varumärke, men numera står det Tristan Hyest på etiketterna. Idag har han tillgång till nio hektar odlingar; 4,5 ha pinot meunier, 2,5 ha chardonnay och 2 ha pinot noir. Hälften av druvmusten säljs på kontrakt till Besserat de Bellefon och Cattier och hälften används till de egna champagnerna. Målsättningen för framtiden är att behålla hela skörden. Årsproduktionen uppgår för närvarande till 30 000 flaskor. Man gör ett relativt stort antal olika cuvéer som i många fall buteljeras i små volymer.

 

Le Clos görs på druvor från vingården Courcelles. Den här flaskan blev degorgerad i april 2012 med en dosage på 3,5 g/l. Det gjordes 612 flaskor och 12 magnum av den här årgången.

 

Det här är en mycket bra champagne med härlig doft och fin intensitet!
Doft: Mogen, fruktig, kryddig och komplex doft med påtaglig sälta och tydliga sherrytoner. Inslag av bokna äpplen, torkad frukt, vanilj, kex, nötter, skogsbär och gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, fruktig och torr med viss sälta. Mogna äpplen, kräftor, citrus, äppelskal, skogsbär och gräddkola. Fin intensitet, men något kort.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2018-2023
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar