Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 21 september 2020

2009 Gimonnet-Gonet Prestige

(100 % chardonnay)

 

11 mars 2020 (hemma)

 


 

Cuvée Prestige från Gimonnet-Gonet görs på chardonnay från Cramant och Le Mesnil-sur-Oger. Den här flaskan köpte jag hos Salvatori i Épernay i oktober 2014. Aktuell årgång idag är 2012.

 

Den här är mycket bra, även om det sannolikt är den svagaste årgången jag druckit av denna champagne. Flaskan blev degorgerad i februari 2014 med en dosage på 5 g/l.

 

Doft: Utvecklad, något fruktig och något oxiderad. Inslag av våta stenar, bergamott, lime, mandlar, gula äpplen, smör, aprikos och lakrits. Efter hand uppstår något rostade toner. Ännu senare tydliga grappatoner.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak med tydlig sälta. Relativt lätt. Bergamott, aprikos och gräddkola. Hög Les Mesnil-typisk syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2020-2025


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar