Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 22 juli 2020

2009 Gatinois Brut Millésime

(85 % pinot noir, 15 % chardonnay)

 

6 januari 2020 (hemma) 

Gatinois är en odlare med hemvist i Aÿ. Här har man verkat i olika former sedan 1696, då Nicolas Le Cacheur och Françoise Remy gifte sig. Namnet Gatinois kom till 1921 när en Charles Gatinois gifte in sig i familjen. Sedan 2010 är det hans barnbarnsbarn Louis Cheval, som utgör den tolfte generationen, som leder verksamheten. Gatinois äger 7,2 hektar odlingar i hembyn, fördelat på 27 vingårdslägen med 90 % pinot noir och 10 % chardonnay. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och framhåller gärna att man är väldigt noggrann vid plockningen och konsekvent sorterar bort de druvor som inte håller måttet och endast använder den bästa råvaran. En tredjedel av skörden säljs till Bollinger och resten ger en årsproduktion på 50 000 flaskor under egen etikett. I källaren siktar man på så liten påverkan som möjligt, man undviker filtrering och samtliga viner jäses på ståltank och genomgår den malolaktiska jäsningen. Sortimentet består av de tre årgångslösa champagnerna Brut Tradition, Brut Réserve och Brut Rosé samt denna årgångschampagne och en röd coteaux champenois (Aÿ Rouge). 

 

Årgångschampagnen är tveklöst den mest ambitiösa i utbudet. Fördelningen mellan pinot noir och chardonnay varierar från år till år, men blandningen är av naturliga skäl alltid dominerad av pinot. Dosagen i den här årgången är 6 g/l. Okänt degorgeringsdatum, men sannolikt någon gång under 2016.

 

Jag köpte den här flaskan på Systembolaget (beställningssortimentet) i december 2016. Aktuell årgång idag är 2011. 

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Utvecklad, komplex och något oxiderad. Efter hand uppstår tydligt rostade toner. Inslag av gröna äpplen, brioche, hasselnötter, vit choklad, smör, persika och gräddkola. Senare även röda bär.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Söta äpplen, lime och jordgubbar. Hög syra

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar