Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 12 juli 2020

1990 Cristal Rosé

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

26 december 2019 (hemma)



Det här är första gången jag dricker Cristal Rosé! I likhet med Roederers vanliga årgångsrosé framställs den med hjälp av saignéemetoden där juicen från pinotdruvorna, som kommer från gamla stockar i Aÿ och utgör 55-60 % av den totala blandningen, får en röd ton från färgämnena i druvornas skal. Till denna druvsaft adderar man must av chardonnay från odlingar i Côte des Blancs och hela härligheten får sedan jäsa tillsammans. Runt en femtedel av vinet vinifieras på fat. Den första årgången av Cristal Rosé var 1974. Aktuell årgång idag är 2012. Sedan 2007 är samtliga druvor som ingår biodynamiskt odlade.

Enligt Louis Roederer får Cristal Rosé i genomsnitt sex års lagring på jästfällningen. Det är förhållandevis kort tid för att vara en prestigechampagne. Det varierar dock en del, dels från årgång till årgång men också från flaska till flaska eftersom man degorgerar dem löpande. Just den här buteljen fick sin kork 1999, vilket innebär att den fick ungefär åtta års lagring på jästen.

Det här är en fantastisk champagne som dessutom känns väldigt fräsch för sin ålder, även om bubblorna är lite trötta. Färgen är för övrigt mycket diskret för att vara en rosé.

Doft: Utvecklad, bärig, jordig och söt doft med inslag av jordgubbar, hallon, röda äpplen, bakverk, gräddkola, kex och lakrits.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak med viss sälta. Det är massor av jordgubbar i kombination med blodapelsin, hallon och lime. Hög syra, fin koncentration och underbar längd!

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2012-2022


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar