(50 % pinot noir, 50 %
pinot meunier)
20 augusti 2017 (hos
Martin och Emma)
Clément Perseval är en
ung odlare från premier cru-byn Chamery i Montagne de Reims (belägen ca en mil
sydväst om Reims). År 2010 tog han över ansvaret för familjefirman Gérard Perseval och i samband med det satte han sin prägel på den lilla domänen genom att ställa om
företagets arbetssätt mot ett hållbart och ekologiskt jordbruk. Numera har han
även börjat sätta sitt eget namn på etiketten. Clément har tidigare arbetat
tillsammans med Anselme Selosse och epitetet Selosse-lärjunge ligger därmed
nära till hands. I likhet med andra f d adepter till Selosse, som Bertrand
Gautherot, Jérôme Prévost och Olivier Collin, har Perseval som målsättning att
göra så naturliga champagner som möjligt, med minsta möjliga påverkan (ingen
klarning eller filtrering) och så få tillsatser som möjligt. Samtliga
champagner görs utan dosage, men innehåller i regel ett par gram restsocker
eftersom den låga temperaturen i Cléments källare gör att den andra jäsningen
inte genomförs fullt ut. Perseval utmärker sig genom
att laborera en del i tillverkningsprocessen; vissa av hans champagner får jäsa
på ekfat och andra i ståltank, vissa av vinerna genomgår malolaktisk jäsning
medan andra inte gör det. Clément Perseval äger 3,3 hektar odlingar i hembyn,
planterade med ungefär en tredjedel vardera av pinot noir, chardonnay och pinot
meunier. Av detta producerar han 13 000 flaskor per år. Trots den begränsade
produktionen är det ganska lätt att hitta hans flaskor och priserna är (än så
länge) förvånansvärt låga!
Denna årgångslösa blanc
de noirs görs på lika delar pinot noir och pinot meunier. Det är en charmig och
riktigt härlig champagne med mycket frukt i både doft och smak! Inte överdrivet
komplex dock. Den känns fortfarande ung och kan sannolikt vinna en del på 3-4
års lagring.
Dracks vid en
blindprovning på temat ”blanc de blancs och blanc de noirs” med sammanlagt sex
olika champagner. Det här var en av mina medhavda flaskor och med hjälp av
uteslutningsmetoden identifierade jag den ganska snabbt, trots att jag inte druckit den tidigare. Övriga deltagare på provningen
prickade också in den som en uppenbar blanc de noirs. Flaskan köpt på Les Caves
du Forum i Reims i juli 2017.
Doft:
Härlig och mycket fruktig doft med tydliga inslag av päronsoda och hallonsoda.
Senare även rabarber och lite citrus.
Smak:
Frisk, torr och mycket fruktig. Päron, körsbär och hallon.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2020-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar