Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 9 november 2017

1996 Salon

(100 % chardonnay)

20 augusti 2017 (hos Martin och Emma)Vare sig Salon eller årgången 1996 behöver någon närmare presentation. Det här är en champagne som helt klart är magisk idag och som kommer att få ett mycket långt liv!

Den dracks vid en blindprovning på temat ”blanc de blancs och blanc de noirs” och det här var en av mina flaskor. Jag visste alltså att den här champagnen var med i provningen, men inte i vilket glas den serverades. Man kan därmed säga att den serverades halvblint för mig och helblint för övriga deltagare. Doftmässigt uppträdde den lite skumt till en början – flaskan hade möjligen förvarats något slarvigt – men jag kände direkt igen vilken champagne det handlade om. Även om de andra champagnerna i provningen också höll hög klass stack den här ut väldigt tydligt – precis som stora viner brukar göra. Alla som var med på provningen var också överens om att det här var dagens bästa vin.

Det här var min fjärde flaska Salon 96, från en låda inköpt på Systembolaget i november 2007. Och även om mina doft- och smaknoter skiljer sig åt en del, visade den ändå upp samma fantastiska stringens som tidigare flaskor.

Doft: Utvecklad och komplex doft med efter hand rostade toner. Till en början känns den något skum med tydliga inslag av jäst och bränt gummi. Dessa toner försvinner dock ganska snabbt och ersätts därefter av päron, diverse stenfrukter, kex och kaffe. Den hinner inte bli lika mångfacetterad som när jag drack den senast – helt enkelt för att vi tömmer flaskan för snabbt – men under de timmar flaskan är öppen bjuder den ändå på en underbar doft och komplexitet!

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, komplex och mycket torr. Framförallt röda äpplen, persika och gräddkola.

Betyg idag: 95

Sannolikt bäst: 2020-2040

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:

2 kommentarer:

  1. Stort tack för att jag fick vara med och dela denna, kan vara bland det bästa vin jag har druckit någonsin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack själv! Det var roligt att få dela den med er. Kul att den uppskattades!

      Radera