Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 1 september 2015

Dosnon Recolte Brute

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

22 juli 2015 (hemma)

Doft: Frisk och fruktig doft med inslag av jäst, mineral, tändstickor och mogna päron.

Smak: Frisk, fruktig, torr och medelfyllig. Mineral, päron, mogen citron och lite citrusskal.

Kommentar: Recolte Brute (ja det stavas så – man har en förkärlek för att haka på ett stumt e på slutet av orden, varför Brut blir Brute och Noir blir Noire) kan sägas vara Dosnons standardcuvée och den görs på 70 % pinot noir och 30 % chardonnay med låg dosage. Andelen fatlagrade reservviner i blandningen uppgår till 40 %. Det här är en riktigt bra champagne! Jag får en känsla av 2008 när jag smakar den, men den borde definitivt vara baserad på yngre årgångar än så. Degorgerad den 29 juli 2014. Dosage på 4 g/l.

Dosnon hette från början Dosnon & Lepage och startades av de båda barndomsvännerna Davy Dosnon och Simon-Charles Lepage, sedan båda återvänt till hembyn Avirey-Lingey i Aube, i södra Champagne. Dosnon hade studerat oenologi och arbetat som vinmakare i Bourgogne i flera år innan han återvände till Champagne för att jobba hos Moutard och Serge Mathieu. Lepage hade pluggat juridik i Paris, men ville hellre arbeta med vin. Dosnon hade ärvt två hektar odlingar samtidigt som de fick möjlighet att hyra ytterligare fem hektar. Tanken var att Dosnon skulle sköta odlingarna och produktionen medan Lepage skulle ansvara för försäljningen. Deras första årgång blev 2007 och champagnerna fick snabbt ett bra mottagande på marknaden. Samarbetet funkade dock inte – enligt uppgift för att Lepage hade svårt för att hålla i pengarna när han åkte runt i världen för att marknadsföra deras flaskor. Så Lepage lämnade firman i mars 2011. Idag har Davy Dosnon istället hjälp av Nicolas Laugerotte, som är en engagerad och pratglad kille som jag hade förmånen att träffa vid ett besök hos producenten i oktober 2014.

Även om firma Dosnon känns som en småodlare ut i fingerspetsarna har man faktiskt husstatus. Man jobbar ekologiskt och samtliga champagner får sin första jäsning i fat från Puligny-Montrachet. För att champagnerna ska förbli så naturliga som möjligt undviker man både klarningsmedel och filtrering. Dosagen varierar mellan noll för prestigecuvéen Alliae till 7 g/l för Recolte Noire. De viner man skapar har i mångt och mycket mer gemensamt med Bourgogne än övriga Champagne, inte minst på grund av användandet av ovan nämnda Bourgognefat. Jordmånen här i Côte des Bar är dessutom i princip den samma som i angränsande Chablis, varför det inte är helt långsökt att likna champagnerna som skapas vid chablis med bubblor!

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2017-2021



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar