(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
22 juli 2015 (hemma)
Doft:
Frisk och fruktig doft med inslag av jäst, mineral, tändstickor och mogna
päron.
Smak:
Frisk, fruktig, torr och medelfyllig. Mineral, päron, mogen citron och lite
citrusskal.
Kommentar: Recolte Brute (ja det stavas så – man har en förkärlek för att haka
på ett stumt e på slutet av orden, varför Brut blir Brute och Noir blir Noire)
kan sägas vara Dosnons standardcuvée och den görs på 70 % pinot noir och 30 %
chardonnay med låg dosage. Andelen fatlagrade reservviner i blandningen uppgår
till 40 %. Det här är en riktigt
bra champagne! Jag får en känsla av 2008 när jag smakar den, men den borde definitivt vara
baserad på yngre årgångar än så. Degorgerad den 29 juli 2014. Dosage på 4 g/l.
Dosnon hette från början
Dosnon & Lepage och startades av de båda barndomsvännerna Davy Dosnon och
Simon-Charles Lepage, sedan båda återvänt till hembyn Avirey-Lingey i Aube, i
södra Champagne. Dosnon hade studerat oenologi och arbetat som vinmakare i
Bourgogne i flera år innan han återvände till Champagne för att jobba hos
Moutard och Serge Mathieu. Lepage hade pluggat juridik i Paris, men ville
hellre arbeta med vin. Dosnon hade ärvt två hektar odlingar samtidigt som de
fick möjlighet att hyra ytterligare fem hektar. Tanken var att Dosnon skulle
sköta odlingarna och produktionen medan Lepage skulle ansvara för försäljningen. Deras
första årgång blev 2007 och champagnerna fick snabbt ett bra mottagande på marknaden. Samarbetet
funkade dock inte – enligt uppgift för att Lepage hade svårt för att hålla i
pengarna när han åkte runt i världen för att marknadsföra deras flaskor. Så
Lepage lämnade firman i mars 2011. Idag har Davy Dosnon istället hjälp av Nicolas
Laugerotte, som är en engagerad och pratglad kille som jag hade förmånen att
träffa vid ett besök hos producenten i oktober 2014.
Även om firma Dosnon
känns som en småodlare ut i fingerspetsarna har man faktiskt husstatus. Man
jobbar ekologiskt och samtliga champagner får sin första jäsning i fat från
Puligny-Montrachet. För att champagnerna ska förbli så naturliga som möjligt
undviker man både klarningsmedel och filtrering. Dosagen varierar mellan noll
för prestigecuvéen Alliae till 7 g/l för Recolte Noire. De viner man skapar
har i mångt och mycket mer gemensamt med Bourgogne än övriga Champagne, inte
minst på grund av användandet av ovan nämnda Bourgognefat. Jordmånen här i Côte
des Bar är dessutom i princip den samma som i angränsande Chablis, varför det
inte är helt långsökt att likna champagnerna som skapas vid chablis med
bubblor!
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2017-2021
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar