Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 september 2015

2008 Pierre Péters L’Esprit

(100 % chardonnay)

13 augusti 2015 (hemma)

Doft: Komplex, fruktig, något kryddig och något utvecklad. Inslag av mineral, yoghurt, vispgrädde, jäst, päron, gröna äpplen, kex och nougat.

Smak: Frisk och mycket torr smak. Känns först oväntat tunn och oförlöst! Mineral och omogen frukt till en början, men senare även gröna äpplen, salt fisk och krita. Syran dominerar totalt över frukten idag! Jag sparar delar av flaskan till dagen efter och då är frukten något mer framträdande, men det här känns fortfarande som en mycket ung champagne. Samtidigt känner man att det finns något stort som lurar under ytan!

Kommentar: Släkten Péters härstammar från Luxemburg, men 1858 gifte sig Gaspar Péters med en fröken Doupé som ägde ett par hektar vingårdar i Le Mesnil-sur-Oger i Côte des Blancs. Här startar historian om den vinodlande familjen Péters i Champagne. Från början var man uteslutande odlare och sålde alla sina druvor, men 1929 började Gaspars sonson Camille att sälja sin egen champagne under varumärket Camille Péters. Camilles son Pierre tog över verksamheten 1944 och två år senare släppte han sin första champagne (årgång 1944) under namnet Pierre Péters. 1967 tog Pierres son François över rodret och han expanderade verksamheten kraftigt under 40 års tid. Sedan 2007 är Rodolphe Péters ansvarig för firman, som fortfarande heter Pierre Péters, och idag äger man 19 hektar odlingar, varav merparten finns i hembyn Le Mesnil-sur-Oger. Man odlar uteslutande chardonnay varför samtliga champagner alltid varit blanc de blancs, men 2009 utökade man sortimentet med roséchampagnen Rosé for Albane. Denna är en blandning av chardonnay från Le Mesnil samt pinot meunier från Cumières och Damery. Övriga champagner i sortimentet är standardcuvéen Cuvée de Réserve (60 % från senaste skörden blandat med en solerablandning startad 1988), Cuvée Extra Brut (mycket låg dosage, officiellt årgånglös men samtliga druvor kommer från samma årgång), La Perle (blandning av ett tiotal årgångar, gjord med mindre kolsyra) samt årgångschampagnerna L’Esprit och Les Chetillons.

L’Esprit är alltså en av Pierre Péters årgångscuvéer. Den görs av chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant. Idel ädel grand cru med andra ord! Dosagen är låg och uppgår till 4-5,5 g/l.

Doften av denna 2008:a är fantastisk, men smaken är långt från färdigutvecklad idag. Väntar man några år borde man dock bli rikligt belönad! Fram till för några veckor sedan hittade man denna i Systembolagets beställningssortiment. Nu väntar vi på att 2009:an ska dyka upp.

Betyg idag: 86(++)

Sannolikt bäst: 2020-2026


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar