(100 % pinot noir)
25 april 2014 (Wasa Allé
i Göteborg)
Doft: Lätt fruktig. Inslag av röda äpplen, röda bär och lime. Viss fatkaraktär.
Smak:
Torr och naturligt fruktig. Körsbär, jordgubbar, hallon och röda äpplen.
Kommentar: Odlaren, och f d borgmästaren, Eric Rodez håller till i grand
cru-byn Ambonnay. Efter att ha jobbat på Krug tog han över familjeegendomen
1984 och har hunnit skapa sig ett gott rykte bland vinkännare sedan dess. Eric
jobbar helt ekologiskt med stor respekt för jorden och vinrankorna. Han
förfogar över lite mer än sex hektar odlingar i hembyn. Ambonnay är känt för
sin fantastiska pinot noir, men Erics odlingar består intressant nog till
närmare hälften av chardonnay.
Den här champagnen görs
av en blandning av 5-6 årgångar pinot noir från Ambonnay. 70 procent av
druvorna har fått jäsa på små ekfat och en lika stor andel av vinet har inte
genomgått någon malolaktisk jäsning. Det finns ingen uppgift om dosage, men jag upplever den som låg, sannolikt motsvarande extra brut (< 6 g/l). Fin flaska!
Dracks i en provning på
Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Marguet Vintage Grand Cru 2004, Salon 1999
och Krug 2000. Tanken med provningen var att inleda med två högklassiga odlare
och avsluta med två av Champagnes största viner.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2017-2020
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar