Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 juni 2014

1999 Salon


(100 % chardonnay)

25 april 2014 (Wasa Allé i Göteborg)

Doft: Parfymerad och blommig doft. Inslag av mineral, krut, gröna äpplen och vita blommor.

Smak: Outvecklad, frisk och mycket torr. Omogna gröna äpplen, vit persika och citron. Lång, mycket torr eftersmak. Mycket syra!

Kommentar: Det här är en fantastisk champagne redan idag, även om den givetvis är alldeles för ung. Och den borde vara en intressant investering till vilken vinkällare som helst! Marknadens dom över prissättningen har dock varit hård. Den släpptes på Systembolaget i november 2011 och trots ganska små kvantiteter och två prissänkningar – nu senast till 1890 kr – finns det fortfarande flaskor kvar. Samtidigt finns det även gott om flaskor kvar av 97:an (1759 kr), som för övrigt visar upp helt andra mognadstoner i dagsläget – se vad jag skrivit om den här! Och man har nyligen släppt den efterlängtade 2002:an för iögonfallande dyra 2995 kr! Det är ingen vild gissning att även dessa flaskor kommer vara svårsålda, trots årgångens förträffligheter.

Dracks i en provning på Wasa Allé i Göteborg tillsammans med Eric Rodez Blanc de Noirs, Marguet Vintage Grand Cru 2004 och Krug 2000. Den fick två bäströster av fem och placerade sig därmed tvåa i provningen.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2020-2035


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar