Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 29 juni 2014

2006 Launois Millésime


(100 % chardonnay)

10 maj 2014 (hemma)

Doft: Brödig och bärig doft med rostade toner. Inslag av jordgubbar, rosor, brioche, mineral, plommon, lime och smörkola.

Smak: Torr, ganska sluten smak. Tydlig rosékaraktär (!) överraskande nog, med tanke på att det är en ren chardonnay. Jordgubbar, brioche, plommon, lime, mineral och citrusskal. Medellång, något bitter eftersmak av äppelskal. Mycket syra! Dagen efter har den öppnat upp sig och bjuder på en mer utvecklad smak, samtidigt som rosékaraktären mattats något.

Kommentar: Launois Père et Fils grundades 1872 och håller till i Le Mesnil-sur-Oger. Här, i hjärtat av Côte des Blancs, och i kringliggande grand cru-byar äger man 21 hektar odlingar. Idag är det åttonde generationen, i form av Séverine och Caroline Launois, som leder firman.

Launois årgångschampagne, Cuvée Millésime, brukar vara ett säkert kort. Det här är inte deras bästa årgång, men den kommer sannolikt utvecklas med några års lagring. Den funkade bra tillsammans med en riktigt krämig chèvre!

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2017-2022
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar