Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 4 oktober 2020

2013 Dhondt-Grellet Les Nogers

(100 % chardonnay)

 

27 mars 2020 (hemma)

 


 

Dhondt-Grellet grundades 1986 när Eric Dhondt och Edith Grellet beslutade sig för att börja göra egen champagne istället för att sälja sina druvor. Numera är det deras barn Adrien och Alice som är ansvariga och de har infört ett biodynamiskt arbetssätt. Verksamheten har sin hemvist i Flavigny, en liten by strax öster om Avize i Côte des Blancs, och man äger sex hektar odlingar i Cramant, Chouilly, Cuis, Sézanne och Avenay-Val-d’Or. Adrien Dhondt har fått mycket uppmärksamhet för sitt dedikerade arbete med fokus på terroir och vingårdschampagner – med tydliga influenser från Bourgogne – och 2017 blev han utnämnd till årets vinmakare vid LesTrophées Champenois i Épernay.

 

Les Nogers är en vidareutveckling av en champagne som tidigare kallades för Vieilles Vignes Sélectionnées och som producerades till och med 2011. Från och med skörden 2012 beslutade sig Adrien för att sätta vingårdens namn på etiketten, d v s Les Nogers. Familjens innehav i denna vingård, belägen i premier cru-byn Cuis, är gamla rankor av Chardonnay. Odlingarna ligger faktiskt på samma kulle som Le Bateau i Cramant, där Adrien Dhondt förfogar över gamla stockar som används till odlarens mest omtalade champagne, Le Bateau.

 

Les Nogers 2013 är delvis fatjäst och delvis jäst på ståltank. Om detta och om annan livsviktig information, som att flaskan blev degorgerad i december 2018 med en dosage på 2,8 g/l, kan man läsa på den informativa baksidesetiketten.

 


 

Det här är en mycket bra champagne! Den är förvisso väldigt ung idag, men doften skvallrar om framtida stordåd.

 

Doft: Brödig, fruktig och komplex doft med aningen oxiderade toner och viss sälta. Inslag av jäst, äppeljuice, ananas, citron, smör, rostade mandlar och nougat.

 

Smak: Mycket frisk, något fruktig och mycket torr. Ren och elegant! Citrus och gröna äpplen samsas med en diskret ton av ananas.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar