Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 oktober 2020

Fallet-Gourron Extra-Brut

(100 % chardonnay)

 

4 april 2020 (hemma)

 


 

Bakom den här traditionella etiketten döljer sig en mycket intressant odlare i Avize! Informationen om dem är mycket knapphändig, men det här är vad jag har lyckats luska ut: Herr och fru Fallet började göra champagne för 60 år sedan – den första champagnen släpptes 1960 – men de har valt att hålla en mycket låg profil under alla år och nästan bara sålt till dem som kommit och knackat på. De odlar uteslutande chardonnay och äger 4,5 hektar med gamla rankor i Avize, Cramant, Oger och Chouilly (endast i Avize enligt vissa källor). De skördar medvetet sent, för att få så mogna druvor som möjligt och lagrar sina viner på 50 år gamla ekfat från Alsace. De gör en enda champagne, som till två tredjedelar bygger på den senaste skörden och till en tredjedel av reservvin från året före, som de sedan buteljerar som brut nature, extra brut (4 g/l) eller brut (6 g/l). Varje flaska får ambitiöst nog sju års lagring på jästfällningen innan den degorgeras. Totalt producerar man 28 000 flaskor per år och intressant nog väljer man att släppa dem under fyra olika namn: Fallet-Crouzet, Fallet-Gourron, Fallet M och Fallet-Prévostat! Men det är alltså exakt samma champagne oavsett vilken etikett som finns på flaskan. Om jag förstått det rätt är Prévostat Madame Fallets flicknamn och de andra tre är döttrarnas efternamn som gifta. Eftersom paret Fallet numera är 85+ och har svårt att orka med är det döttrarna Sylvie Fallet och Martine Marie-Claire (gissningsvis M:et i Fallet M), som båda två egentligen är läkare, som sköter vingårdarna på deltid. Möjligen kommer barnbarnet Thomas att ta över ansvaret, men annars lär det bli svårt att driva verksamheten vidare.

 

Det här är alltså extra brut-varianten av champagnen. Det finns inga uppgifter om basår eller degorgeringsdatum på flaskan, men ”1910” på korken indikerar möjligen att flaskan blev degorgerad i oktober 2019. Eftersom man buteljerar sina champagner i augusti året efter skörden och därefter låter dem vila sju år på jästfällningen, skulle det innebära att det handlar om vin från 2011 och 2010 i den här flaskan. Det är under alla omständigheter en mycket bra champagne! Den här flaskan hittade jag i en butik i Italien. Jag måste helt klart leta reda på fler!

 

Doft: Komplex, fruktig, något blommig och tydligt oxiderad doft med viss sälta. Inslag av jäst, mango, aprikos, persika, citron, grapefrukt, yoghurt och lite jordnötter.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr. Persika, äpplen, apelsin, mandlar och marsipan.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar