Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 25 oktober 2020

Guillaume Sergent Les Prés Dieu

(100 % chardonnay)

 

24 april 2020 (hemma)

 


 

Guillaume Sergent är en intressant småskalig producent med hemvist i Vrigny, en premier cru-by strax väster om Reims. Han förfogar över ett och ett halvt hektar odlingar och hans totala produktion uppgår till endast 6000 flaskor per år fördelat på två champagner, Le Chemin des Chappes och Les Prés Dieu. Den förstnämnda är en blanc de noirs, baserad på lika delar pinot noir och pinot meunier från två olika lägen i hembyn. Les Prés Dieu görs på chardonnay från vingårdarna Les Prés i Vrigny och Les Vignes Dieu, belägen i grannbyn Coulommes-la-Montagne. Båda champagnerna vinifieras på fat och buteljeras med mycket låg dosage.

 

Guillaume Sergeants föräldrar sålde druvor till det lokala kooperativet och producerade champagne under namnet Roger Sergent. Guillaume och hans bror ärvde den lilla egendomen 2008, men delade upp verksamheten och markerna. Brodern fick två hektar odlingar och säljer nu sina druvor till Moët. Guillaume, som är utbildad oenolog, ville skapa sina egna viner. Han praktiserade hos Louis Roederer och kooperativet Union Champagne (de Saint Gall) och fortsatte till en början att sälja sina druvor till kooperativet i Vrigny. Men 2011 började han så smått göra sina egna champagner. Första året blev det runt 600 flaskor, knappt 900 året efter och därefter har det fortsatt att öka till dagen produktion på 6000 flaskor per år.

 

Den här utgåvan av Les Prés Dieu är baserad på 2016 års skörd och flaskan blev degorgerad i juni 2018. Totalt gjordes det 3009 flaskor av denna årgång.

 

Det här är en mycket trevlig bekantskap!

 

Doft: Mineralisk, rökig, något blommig och något fruktig doft med viss sälta. Efter hand tydligt parfymerad. Inslag av krita, gula äpplen, citronskal, barnpuder och persika.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr. Persika, citrus och krita. Mycket ren och strömlinjeformad. Hög syra och härlig längd!

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar