Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 20 oktober 2020

2016 Clandestin Les Semblables

(100 % pinot noir)

 

16 april 2020 (hemma)

 


 

Clandestin, med hemvist i Buxières-sur-Arce i Côte des Bar, är ett samarbetsprojekt mellan Benoît Doussot och hans svärfar Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée. Druvorna till deras champagner köps in från olika ekologiska odlare i närheten, bl a Valérie Frison i grannbyn Ville-sur-Arce. Så här skrev jag om den första årgången av Les Semblables (2015). Det här är den andra utgåvan, officiellt årgångslös men gjord på druvor från 2016. Champagnen är spontanjäst och lagrad på fat. Flaskan blev degorgerad i september 2019 utan dosage. Jag köpte den från Vin & Natur i juli 2019 via privatimport på Systembolaget.

 

Det här är en mycket bra champagne, men fortfarande mycket ung – och inte riktigt lika imponerande som 2015.

 

Doft: Härlig, komplex, något oxiderad och något söt doft med massor av rabarberkräm samt persika, röda äpplen, trä, smultron och hallon.

 

Smak: Ung, stram, frisk, bärig och mycket torr smak med påtaglig sälta. Rabarber, körsbär, hallon, smultron och salmiak. Härligt ren och naturlig!

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar