Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 7 augusti 2020

Paul Déthune Cuvée Prestige

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

30 januari 2020 (Martins januaribubblor)Januari och februari kan lätt kännas som mörka, kalla och mycket långa månader. I ett försök att skapa lite ljus och glädje bjöd jag därför in några vinvänner till en liten provning: Martins januaribubblor! Planen var att bjuda på en vertikal av tre hemliga prestigechampagner samtidigt som gästerna ombads att ta med sig var sin riktigt bra flaska. Vi blev åtta runt bordet och det blev en fantastisk provning! Samtliga flaskor serverades blint, inklusive denna inledande aperitif.

 

Paul Déthunes Cuvée Prestige, med tilläggsnamnet Princesse des Thunes, görs på druvor från odlarens hemby Ambonnay – hälften pinot noir och hälften chardonnay – där 70 % kommer från den senaste skörden, i det här fallet 2007, och 30 % är fatlagrat reservvin från en blandning bestående av ett 30-tal årgångar. Flaskan blev degorgerad i september 2015. Jag köpte den från Franska vinlistan i december 2015.

 

Det här är en mycket bra start på vår provning! Champagnen känns välbalanserad idag, men kan säkert vinna på något års ytterligare lagring.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, gräddig och något kryddig. Inslag av gula äpplen, gula vingummin, gula blommor, smör, saffran och apelsin. Mycket gult!

 

Smak: Frisk, fruktig, något utvecklad och fint balanserad. Apelsin, gula äpplen och mynta.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2014-07-29: 88

2016-09-15: 84(+)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar