(100 % pinot noir)
30 januari 2020 (Martins januaribubblor)
Nästa flaska i provningen visar sig också vara en Selosse, nämligen en av odlarens vingårdschampagner! Sous le Mont görs på pinot noir från vingården med samma namn i Mareuil-sur-Aÿ. I likhet med de övriga fem champagnerna i lieu-dit-serien bygger den på en årgångsblandning, som i det här fallet startades 2004. Den första Sous le Mont som släpptes gjordes således uteslutande på druvor från 2004 och den här utgåvan med 2009-bas består av vin från 2004-2009. Flaskan blev degorgerad i januari 2016 med mycket låg dosage.
Det här är första gången jag dricker Sous le Mont så jag har inga minnesbilder att jämföra med, men den känns nästan som en roséchampagne till både utseende och stil. Den är tveklöst en mycket, mycket bra och karaktärsfull champagne, men den är samtidigt numret mindre än den Initial som dricks parallellt. Jag upplever den som ofärdig idag och i behov av ytterligare lagring.
Doft: Komplex, blommig och oxiderad doft med inslag av skaldjur, tvål, hyacint, röda bär, cola, choklad och lakrits.
Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av nypon, örter, röda äpplen och salmiak. Känns ofärdig och i behov av ytterligare lagring.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2023-2029
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar