Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 18 augusti 2020

1995 Henriot Cuvée des Enchanteleurs

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

 

30 januari 2020 (Martins januaribubblor) 

Det här är den tredje blinda flaskan i den andra flighten, som dessutom visar sig vara väldigt svårgissad. Det krävs många frågor och felaktiga gissningar innan vi till slut lyckas lista ut vad det är i glaset. Så är också Cuvée des Enchanteleurs ett typexempel på en champagne man dessvärre dricker alldeles för sällan! Just den här årgången av Henriots prestigecuvée har jag druckit en gång tidigare, i januari 2018. Den flaskan upplevde jag som lite trött, men den här är lyckligtvis betydligt piggare. Kort och gott: det här är en fantastisk och perfekt drickmogen champagne idag! Betyget 91 är möjligen lite snålt.

 

Cuvée des Enchanteleurs har för övrigt numera ersatts av Cuvée Hemera. Aktuell och hittills enda släppta årgång av denna är 2005.

 

Doft: Utvecklad och mineralig doft med tydlig sälta. Inslag av citrus, burkchampinjoner, grädde och kaffe.

 

Smak: Utvecklad, fruktig och torr smak av lime och äpplen med tydligt rostade toner och en påtaglig syra. 

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2013-2023

 

Tidigare intryck av denna champagne:

2018-01-13: 91

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar