(50 % pinot noir, 50 %
chardonnay)
29 juli 2014 (hemma)
Doft:
Utvecklad och komplex med rostade toner. Mineral, rostat bröd, gula äpplen,
päron, grapefrukt, smörkola, vanilj och en aning anis.
Smak:
Frisk och torr. Blir fruktigare och mer utvecklad efter en tids luftning. Gula
äpplen, mineral och mogen grapefrukt.
Kommentar: Paul Déthune är en välrenommerad odlare som håller till i grand
cru-byn Ambonnay. Här äger Pierre (son till Paul) och Sophie Déthune sju hektar
odlingar, till 70 % planterade med pinot noir och till 30 % med chardonnay. Familjen Déthune har odlat vin sedan
1610 så det finns stolta traditioner att falla tillbaka på, samtidigt som man jobbar
aktivt med att utveckla verksamheten på ett hållbart sätt. Det senare har bl a
inneburit att man installerat en solcellsanläggning som täcker stora delar av
verksamhetens elbehov. Totalt producerar man 55 000 flaskor per år, fördelat på
nio olika champagner. En mindre del av druvorna säljs till de stora husen,
primärt till Veuve Clicquot.
Cuvée Prestige är en
mycket bra champagne som sannolikt kommer att vinna mycket på lång lagring. Den här
flaskan blev buteljerad i maj 2006 och degorgerad i juni 2013. Den består till
70 % av den senaste skörden, d v s i det här fallet från 2005, och till 30 % av
reservviner. Reservvinerna är ekfatslagrade och består av viner från ett 30-tal
(!) årgångar som lagras i ett soleraliknande system. Vinner mycket på luftning
i dagsläget! Bäst vid en temperatur kring 12-13 grader. Flaskan köpt på Systembolaget i oktober 2013.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2018-2024
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar