(80 % chardonnay, 20 % pinot noir)
22 juli 2019 (hemma)
Det här är ytterligare en härlig och väldigt charmig 2011:a från Vilmart! Men faktum är att jag upplevde den som ännu bättre för två år sedan – då den var helt fantastisk – så det är möjligt att den är inne i en ”mindre fantastisk” fas för tillfället. Flaskan dricks över två dagar.
I likhet med det lilla husets – man har faktiskt husstatus numera – övriga champagner undviker man den malolaktiska jäsningen för Grand Cellier d’Or och man ger den tio månaders lagring på små ekfat. Den här årgången fick en dosage på 8 g/l, vilket är lägre än i äldre utgåvor men snäppet högre än 2013 och 2014. Flaskan blev degorgerad i oktober 2015. Jag köpte den från Franska Vinlistan i december 2016. Aktuell årgång idag är 2014.
Doft: Stor, utvecklad, komplex, kryddig och något bärig doft. Inslag av citrus, jäst, smör, vitpeppar, röda vinbär, jordgubbar och kardemumma. Dagen efter även ananas, lite honung och lakrits.
Smak: Frisk, fruktig, torr och något utvecklad smak med fin koncentration. Röda äpplen, röda vinbär, jordgubbar, smör och citron. Hög syra. Dagen efter har den tappat en del i intensitet.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2021-2026
Tidigare intryck av denna champagne:
Mina intryck av andra årgångar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar